Rhijnauwen

Lopend over het Jaagpad langs de Kromme Rijn ziet men, achter de rivier vol waterlelies, het landhuis van buitenplaats Rhijnauwen liggen. Het bakstenen huis wordt omringd door de omliggende bomen. De bosrijke parkaanleg spreidt zich uit over een gebied van enkele vierkante kilometers, en omvat ook de buitenplaatsen Oud- en Nieuw-Amelisweerd. Bij Rhijnauwen is een geometrisch lanenstelsel aangelegd met een paar landschappelijke slingerbosjes.

Ondanks de vele aanpassingen die het classicistische landhuis heeft ondergaan is de hoofdvorm van het geheel behouden. De ingang van het symmetrische huis trekt de aandacht, door de rijke vormgeving en de centrale positie in het midden van het huis. Om bij het hoofdhuis te komen, moet de bezoeker eerst langs het poortgebouw op de Rhijnauwenselaan 7, daarna zie je de hofstede Rhijnauwen liggen, die van oorsprong een pachtboerderij was. Hiernaast ligt een zomerhuisje, dat samen met de boerderij uit de 18de-eeuw stamt. Het meest recente gebouwtje, uit 1924, is de witte boswachterswoning op de Rhijnauwenselaan 10.

Rhijnauwen gaat terug op een middeleeuws versterkt huis langs de Kromme Rijn. Toen het landgoed in 1717 in eigendom kwam van David ten Hove, liet hij het nog middeleeuwse huis verbouwen tot een modern classicistisch herenhuis. In de loop van de 18de-eeuw werden de stallen uitgebreid met een poortgebouw, een dienstwoning (Rhijnauwenselaan 9) en een duiventoren. Ook werd er een bos aangelegd in geometrische stijl ten noorden van het hoofdgebouw. Aan de oostzijde van het hoofdgebouw kwam een formele tuin. Eind 18de-eeuw werden enkele slingerbosjes aangeplant ten zuiden van de Rhijnauwenselaan.

In 1919 kocht de gemeente Utrecht het landgoed dat ontwikkeld werd tot openbaar parkgebied. Een jaar later verrees het L-vormige houten theehuis (Rhijnauwenselaan 16).

Rhijnauwen bezoeken?

Landgoed Rhijnauwen is een optimale locatie voor een mooie wandeling, kanotocht of een picknick. In het landhuis is het mogelijk om te overnachten en op het landgoed vind je ook een theehuis waar je kan genieten van pannenkoeken. 

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Rhijnauwenselaan 14, 3981 HH Bunnik, Nederland