Rhijnestein

Rhijnestein is gelegen aan de Kromme Rijn op een omgracht terrein. Het complex bestaat uit een middeleeuwse woontoren, met daar tegenaan een woonvleugel en een tweede toren, beide uit de 19de-eeuw. Een mogelijk van oorsprong 14de-eeuws poortgebouw markeert de toegang tot het terrein. In het parkbos rond Rhijnestein staat de voormalige tuinmanswoning uit 1902 (Rhijnestein 3).

De cirkelvormige rozentuin, in vakken verdeeld, achter het kasteel dateert uit het begin van de 20ste-eeuw. Deze formele siertuin wordt verder begrensd door de Kromme Rijn en het 19de-eeuwse, landschappelijk aangelegd parkbos met diverse zichtassen. De moestuin is in gebruik als volkstuincomplex. Aan de westzijde loopt een berceau van kastanjes. Bij het kasteel ligt ook een kleine boomgaard.

De rechter toren gaat terug op een middeleeuwse woontoren. Na 1810 is het kasteel in bezit gekomen van de familie Van Beeck Calkoen. De toren werd opgeknapt in opdracht van Wilhelmus Jabes van Beeck Calkoen in 1858. In 1873 werd er in opdracht van W.A. van Beeck Calkoen een huis tegenaan gebouwd. Tenslotte verrees in 1887 als tegenhanger van de eerste toren een nieuwe op de andere hoek van het huis. Eind 20ste-eeuw is het complex gerestaureerd. 

Nieuwsgierig geworden naar deze locatie?

Het Kromme Rijnpad voert over de opengestelde wegen rond het huis en de laan. Het Romeinse Limespad (etappe 10) loopt hier ook langs. 

Op Open Monumentendag – de 2de zaterdag van september – is er traditioneel de gelegenheid om te wandelen door de doorgaans niet opengestelde tuin en het park.