Rijnhuizen

Rijnhuizen ligt tegenover de historische kadebebouwing aan de Herenstraat in Jutphaas (nu Nieuwegein). Het huis in Hollands-classicistische stijl staat met de achterkant naar de Vaartse Rijn en het dorp. Vanaf de Herenstraat is het fraaie landschapspark met oude bomen en een tuinkoepel te zien, het huis zelf ligt verscholen in het park.

Vermoedelijk bestond Rijnhuizen al in de 14de-eeuw als omgracht, versterkt huis. In de jaren '30 van de 17de-eeuw werd dit huis ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Daarmee ontstond het huidige huis in Hollands-classicistische stijl.

De formele parkaanleg werd in de loop van de 19de-eeuw verlandschappelijkt. Ondanks de bouw van laboratoria op het terrein is de parkaanleg, met gazons, solitairbomen en boomgroepen, redelijk in stand gebleven.

Het kasteel Rijnhuizen werd bewoond door o.a. Reynoud van Tuyll van Serooskerken. Na de Van Tuylls woonden hier de adellijke families Van Reede en De Geer. Door het huwelijk van jonkvrouwe Ada Mathilda de Geer (1857-1943), vrouwe van Rijnhuizen, in 1880 met Gijsbert Carel Duco baron van Hardenbroek (1857-1902), heer van Lockhorst, kwam het huis in het bezit van dit geslacht. Hun kleindochter  verkocht Rijnhuizen in 1958 aan een stichting.

Deze locatie boeken?

Bij Kasteel Rijnhuizen kan je o.a. trouwen, eten & drinken en vergaderen

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Edisonbaan 14, 3439 MN Nieuwegein, Nederland