Rupelmonde

Rupelmonde ligt aan de westkant van de Vecht en grenst in het zuiden aan Sterreschans. Het huis staat aan het water en wordt omgeven door een landschappelijk aangelegd park uit de 19de-eeuw. De achterzijde van het huis is met een fraai gedecoreerde gevel naar de Vecht gericht, de entree ligt aan de kant van de Rijksstraatweg.

In het meest noordelijke deel van het terrein staan het koetshuis en een garage. De nog weer noordelijke gelegen voormalige oranjerie (Rijksstraatweg 28) hoort niet meer bij de buitenplaats. Ten zuiden van het huis ligt een ommuurde moestuin en boomgaard met kassen, schuren en een houten tuinhuisje.

De buitenplaats Rupelmonde is gesticht door de Vlaming A. van Ghesel, die het buiten haar naam gaf, naar de bij Antwerpen gelegen stad Rupelmonde. Rupelmonde was in eerste instantie een sobere herenhofstede. Na een ingrijpende verbouwing in 1768 in opdracht van Jacob Berthon kreeg het buiten een uitstraling met meer allure. Zowel het exterieur als het interieur werd verfraaid met elementen in Lodewijk XIV- en XV-stijl. Het koetshuis stamt uit de 18de eeuw en is een typisch voorbeeld van Hollandse barok. In 1924 werd het verbouwd tot woning.