Rustenhoven

Rustenhoven ligt in Maartensdijk op de grens van bos- en weidegebied. De buitenplaats ligt in een rijtje van landhuizen, waaronder de naaste 'buurman' Eyckenstein en wat verder naar het oosten Rovérestein.

Het parkbos achter het huis is aan het begin van de 19de-eeuw naar ontwerp van de firma Copijn aangelegd. Het bos fungeert als coulisse, als achtergrond, voor het huis. 

De voorgevel van het huis is symmetrisch opgebouwd in Lodewijk XIV-stijl: sober en recht en het accent valt vooral op de middenpartij door de versiering met beeldhouwwerk en ornamenten rond de deur. Het koetshuis is geheel verbouwd tot woonruimte en door een wal met beplanting aan het oog onttrokken. De authentieke kas uit 1923 is geheel gerestaureerd.

Rustenhoven is door Johan Swaving, schout van zowel Oostveen als de Vuursche, in 1758 gebouwd. In 1793 kocht Jan de Rovere van Breugel (1757-1829) de buitenplaats.

In 1925 heeft architect D.F. Slothouwer het 18de-eeuwse huis in oud-Hollandse stijl naar achteren uitgebouwd. Er werd toen ook naast het huis een chauffeurswoning gebouwd.

In 2023 is in de serie Levende Monumenten van het Online Museum De Bilt aandacht besteed aan Rustenhoven met een interview met de huidige bewoner Ton aan de Stegge.

Meer weten?

Lees hier over de historische eigenaren en de veranderingen die zij aan Rustenhoven aanbrachten. 

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Dorpsweg 187, 3738 CD Maartensdijk, Nederland