Sandenburg

Wie naar het witte kasteel van Sandenburg kijkt waant zich in een sprookje. De grote witgepleisterde torens vol kantelen doen een middeleeuwse oorsprong vermoeden, maar slechts één enkele toren stamt uit deze tijd. De rest van het kasteel kreeg halverwege de 19de-eeuw zijn huidige uiterlijk.

Ook het omringende landschappelijk aangelegde park is aangelegd in deze periode. In dit park vindt men gazons, slingerende paden, groepen bomen en enkele bomen. Bij het kasteel, binnen een vierkant grachtenstelsel, staan een oranjerie, een koetshuis en een portierswoning in dezelfde stijl als het kasteel. Vanaf de voorzijde van Sandenburg kijkt men recht op de kerktoren van Overlangbroek.

Tegen het eind van de 18de-eeuw werd het oorspronkelijke middeleeuwse kasteel teruggebracht tot een enkele toren. Nadat de familie Van Lynden eigenaar werd in 1853, kreeg Sandenburg zijn huidige aanzien. Tussen 1861 en 1864 liet Frederik A.A.C. graaf van Lynden van Sandenburg de vierkante toren verbouwen naar ontwerp van architect Samuel Adrianus van Lunteren. Aan de voorzijde werd een brede vleugel van twee bouwlagen aangebouwd. De gevelhoeken kregen achtkantige torens met kantelen onder een plat dak met een balustrade. Zo ontstond het huidige kasteel met detaillering in Willem II-gotiek.

In handen van de familie Van Lynden van Sandenburg is het landgoed uitgegroeid tot de grootste binnen de voormalige gemeente Langbroek.

Deze locatie boeken?

In de oranjerie kunt u een bruiloft vieren of zakelijke ontvangsten organiseren, het koetshuis wordt verhuurd als kantoorruimte.