Schoonoord

De buitenplaats Schoonoord in Baarn heeft een entree via een rijk bewerkt smeedijzeren hek, geflankeerd door hagen. Voor het huis staan twee leilinden. Aan de achterzijde is nog een tuindeel aanwezig (inrichting niet oorspronkelijk) met een tuinhuisje en twee schuurtjes uit het laatste kwart van de 19de-eeuw. 

Schoonoord bestaat uit twee gedeelten: aan de voorzijde staat een witgepleisterd, dwars herenhuis, daarachter bevindt zich een lang, lager achterhuis met de nok haaks op het voorhuis. Het bouwtype is nogal uitzonderlijk; het doet denken aan de (verdwenen) T-vormige buitenhuizen aan de Vecht. Oorspronkelijk hoorde de oranjerie aan Tromplaan 40, waarschijnlijk gebouwd rond 1880, bij Schoonoord, maar door verkaveling van het terrein heeft het geen visuele relatie meer met het huis.

Schoonoord was vroeger zeer uitgestrekt, maar is in 1902 door verkoop van de meeste grond sterk verkleind. Het terrein werd merendeels verkaveld en bebouwd. Het landhuis is gebouwd in 1802 voor Reinhard Scherenberg, die ook de huizen Canton en Peking heeft laten bouwen. Het landgoed was in die tijd omwald tegen overstromingen die in het Eemland vaak voorkwamen.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Faas Eliaslaan 9, 3742 AR Baarn, Nederland