Schothorst

De voormalige buitenplaats Schothorst ligt aan de noordrand van de wijk Schothorst-Noord en tegen de oostkant van Hoogland. Het witte, in neoclassicistische stijl gebouwde landhuis staat aan het eind van een lange oprijlaan vanaf de Molenweg. De laan fungeert ook als zichtas. De buitenplaats en het bijbehorende 19de-eeuwse landschapspark vormen onderdeel van het stadspark Schothorst (met een totaaloppervlakte van 112 ha.). Het huis is bekend als Villa Schothorst. Aan de noordwestkant staat het vroegere koetshuis, gebouwd in renaissancestijl.

Tot 1829 had het landgoed een agrarische functie. In dat jaar werd een baroktuin aangelegd, die na 1850 werd vervangen door een park in Engelse landschapsstijl, ontworpen door (tuin)architect S.A. van Lunteren. Tussen 1861 en 1876 werd het bestaande hoofdgebouw verbouwd tot landhuis, eveneens naar ontwerp Van Lunteren. Ook het koetshuis (1871) is van zijn hand.

In 1974 werd het terrein gekocht door de gemeente ten behoeve van woningbouw en sportfaciliteiten. 20 Ha. bleef behouden als buitenplaats; daar werd het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie gevestigd. Ondanks de nieuwe gebouwen, zoals een bijenhuis, een sterrenwacht, een boogschuttershal en een gereconstrueerde vroeg-middeleeuwse boerderij, is de aanleg van Van Lunteren op hoofdlijnen behouden gebleven.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Schothorsterlaan 11, 3822 NA Amersfoort, Nederland