Snellenburg

Aan de 16 kilometer lange Benschopperwetering in de Lopikerwaard staat een witgepleisterde boerderij met een hoge en een lage topgevel. Op twee gevelstenen is te lezen: 'Riddermatig landgoed Snellenburch 1300' en 'is verbouwd tot boerderij 1886'. Op nr.58 is nog het 18de-eeuwse koetshuis te vinden. Een paar percelen verder (nr.44-46) heeft nog een tweede buitenplaats (Zeevliet) gestaan, maar daarvan is niets meer over.

Dat hier ooit een middeleeuws kasteel Snellenburg heeft gestaan is hoogstwaarschijnlijk een fabeltje. Wel is het heel goed mogelijk dat wat verderop, in de oude dorpskern van Benschop, in de 13de-eeuw een kasteel heeft gestaan. De naam komen we voor het eerst in 1321 tegen als sprake is van Arent van Snellenberch, zoon van Arnoud van Amstel. Het kasteel zou in de strijd tussen Holland en Utrecht in 1534 vernietigd zijn.

Eind 17de-eeuw begint de bankiersfamilie De Milan Visconti grond op te kopen. Tussen 1700 en 1710 laat Visconti een groot herenhuis bouwen, in 1728 gevolgd door een koetshuis met stallen. Vanaf 1729 krijgt de nieuwe buitenplaats de naam Snellenburg, waarschijnlijk om het complex een gewenste middeleeuwse oorsprong te geven.

De 26 ha. grote buitenplaats krijgt een formele tuinaanleg met boomgaarden, vijverpartij en een grand canal tot aan de Noordzijdse kade. Dit ruim één kilometer lange kanaal is nog steeds herkenbaar. Op 22 januari 1789 staat Snellenburg met 'eene Superbe Zaal' te koop, zonder resultaat. Pas in 1885 kopen de Benschoppers Floris Verweij en Willem van Bemmel de buitenplaats. Het statige, zeven vensters brede herenhuis wordt onherkenbaar verbouwd tot de huidige boerderij. Het marmer uit de grote zaal wordt door Verweij hergebruikt voor de vloer van de koeienstal!

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Boveneind Noordzijde 58, 3405 AJ Benschop, Nederland