Stameren

Willem Gerrit Wendelaar, commissionair in effecten te Amsterdam, liet in 1904-'05 de buitenplaats Stameren bouwen inclusief koetshuis, stal en woning. Ontwerper was zijn achterneef, de architect C.N. Posthumus Meyjes. Mogelijk was ook het nabij gelegen huis ’t Stort uit 1903 van zijn hand. In 1911 zou Posthumus Meyjes naam maken met zijn ontwerp voor het opvoedingsgesticht Valkenheide te Maarsbergen uit 1911.

Wendelaar kocht het terrein van de familie d’Ablaing van Giessenburg, die het liet ontginnen. Zijn aankoop bestond uit een glooiend terrein met bouwland, hakhout, heide en dennenbos tegen de oostflank van de Heuvelrug. De jonge aanplant was nog zo laag, dat het huis rondom vrij uitzicht had maar ook de weerelementen vrij spel hadden. Daardoor stond het huis ook wel bekend als ‘Waai- en Braailust’. De aanleg van de tuin werd door de Heidemaatschappij uitgevoerd.

In de jaren 1930 werd Stameren een hotel en in de jaren 1960 ging het huis dienst doen als herstellingsoord. Nu is het pand in gebruik als kantoor annex woning. De combinatie van witte muren met dondergroene gevelbetimmeringen en de ruime dakoverstekken met verschillende dakkapellen geeft het huis een chaletachtig aanzien. Het omliggende terrein is in bezit van het Utrechts Landschap.

Lee ook

't Stort