Sterkenburg

Sterkenburg is kenmerkend door de gigantische middeleeuwse toren die er aan vast zit. Deze ronde toren, bekroond door kantelen, steekt boven de bomen uit en is vanuit de verre omgeving zichtbaar. Gelegen aan de Langbroekerwetering, maakt Sterkenburg deel uit van een serie kastelen en buitenplaatsen die aan deze wetering liggen.

Sterkenburg bestaat uit een woonhuis uit 1848 geflankeerd door een ronde 13de-eeuwse toren en een toren uit 1867. Tot het complex behoren ook een bakstenen duiventoren uit 1862, een ommuurde moestuin, een berceau en een neogotisch bruggetje. In het park is de landschappelijke aanleg herkenbaar aan de slingervijver en boomgroepen in het deel achter de oranjerie. Aan de noord- en westzijde van het kasteel ligt een boomgaard. 

Het kasteel gaat terug op een middeleeuwse versterkte woontoren, die in de 18de-eeuw gedeeltelijk werd afgebroken. In het eerste kwart van de 19de-eeuw werd de formele tuin deels verlandschappelijkt, waarschijnlijk naar ontwerp van Hendrik van Lunteren. Halverwege de 19de-eeuw werd het kasteel gesloopt, met uitzondering van de 13de-eeuwse toren. Vervolgens werd er op de fundamenten een nieuw huis gebouwd. In 1867 verrees achter het woongebouw een vierkante toren. De tuin werd tussen 1890 en 1910 op enkele punten nog gewijzigd en enkele sloten werden gedempt. 

Kijk hier een filmpje uit 2017 gemaakt door Albert Speelman:

Meer lezen over de geschiedenis van Sterkenburg?

Dat kan op hun website.

Deze locatie boeken?

Op Sterkenburg zit een B&B, er kan getrouwd worden, een feest gevierd en vergaderd worden. Kijk op hun website voor informatie over arrangementen en prijzen.

Kijk hier een RTV Utrecht aflevering waarin Sterkenburg voorkomt.

In 2021 heeft RTV Utrecht de serie '1 km dijk en zover je kunt kijken' uitgezonden over een deel van de Langbroekerwetering. In aflevering 3 gaat het o.a. over Sterkenburg.