Stoutenburg

Stoutenburg was oorspronkelijk een 13de-eeuwse versterkte woontoren die in de 16de-eeuw gesloopt werd. In de 17de- eeuw liet de familie Van Beye een nieuw landhuis bouwen. In 1833 werd Stoutenburg eigendom van de familie Luden. Johannes Luden liet tussen 1862 en 1864, naar ontwerp van architect H.J. van den Brink op de plaats van de voorburcht een nieuw huis in neorenaissancestijl bouwen, met paleisachtige allure. Ook liet hij de omgeving opnieuw inrichten in Engelse landschapsstijl. In 1888 liet Maria Suzanna Luden het huis weer afbreken en het huidige landhuis bouwen. 

Stoutenburg I (stout=sterk) was een belangrijk 13de-eeuws kasteel in het grensgebied tussen het Sticht en Gelre. De bouw van het kasteel en de stadsrechtverlening van Amersfoort in 1259 hingen nauw met elkaar samen. Het was voor de Utrechtse bisschop een belangrijk militair steunpunt. In 1543 werd het kasteel gesloopt en de stenen werden gebruikt voor de bouw van de dwangburcht Vredenburg in Utrecht. Tussen 1594 en 1619 was Johan van Oldenbarneveldt de eigenaar. In 1633 werd er een nieuw buitenhuis gebouwd.

Het kleine 17de-eeuwse buitenhuis werd in 1865 vervangen door een paleisachtig neogotisch huis van architect H.J van de Brink. Het toen 750 ha. grote landgoed kreeg een landschapspark dat nog grotendeels aanwezig is. Dit huis werd in 1888 weer afgebroken en het huidige Stoutenburg II werd gebouwd. 

Nu zijn er appartementen voor ouderen met dementie in gebouwd.

Meer lezen over de geschiedenis van Stoutenburg?

Dat kan in dit artikel van de Historische Kring Leusden.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Stoutenburgerlaan 1, 3835 PB Stoutenburg, Nederland