Valkenheining

Valkenheining in Baambrugge is een fraaie 17de-eeuwse buitenplaats, gelegen aan het rustige riviertje De Angstel. Zijn leemgele muren en blauwgrijze luiken verlenen het pand een zekere distinctie. De toenmalige burgemeester van Amsterdam Cornelis Valckenier gaf opdracht tot de bouw van de buitenplaats. Valckenier was als admiraal van de retourvloot van de VOC uit Nederlands-Indië teruggekomen, met zijn in de Oost gevonden vrouw Catharine van Heijningen. De naam van de buitenplaats is een samenvoeging van hun achternamen.

Hij was 39 jaar toen hij op 2 juni 1677 een hofstede aankocht. Rond 1680 moet het huis gebouwd zijn. Sindsdien heeft Valkenheining onderdak geboden aan verschillende burgemeesters van Amsterdam. Valkenheining is tegenwoordig particulier bewoond en een locatie voor ontvangsten.

Tussen 1700 en 1730 is de theekoepel gebouwd door Daniël MarotDe huidige bewoners hebben het interieur teruggebracht in de 18de eeuwse stijl. Op het perceel is ook nog een barokke rozentuin, een iepenbos en een begroeide berceau.

In 2021 is dit filmpje opgenomen n.a.v. de Erfgoeddag 2021. Gedeputeerde voor o.a. cultuur Rob van Muilekom en directeur Landschap Erfgoed Utrecht, Ivo Brautigam bezoeken Valkenheining.

 

Deze locatie boeken?

Deze locatie is te boeken voor bijvoorbeeld een borrel, feest, private dining of  trouwerij en fotoreportage.

Neem contact op met de buitenplaats.