Vecht en Lommer

De buitenplaats Vecht en Lommer ligt op een perceel van 1 ha. in de smalle strook tussen Oud Over en de Vecht. Beeldbepalend, zowel aan de weg als aan de rivier, zijn de karakteristieke 18de-eeuwse tuitgevels van het hoofdhuis.

Behalve het hoofdhuis staat op het perceel een schuur ut 1917 in de zuidwesthoek. De tuin van Vecht en Lommer is aangelegd in gemengde tuinstijl, met rechthoekige vakken en boomgroepen aan de randen. Aan de oostkant van Oud Over ligt de overtuin van de buitenplaats, ten dele in gebruik is als boomgaard en als recreatieplek, ten dele verwaarloosd. In de overtuin staat ook de tuinmanswoning.

Johannes Willem van Reenen, 'buitenplaatsverzamelaar', werd in 1833 eigenaar en noemde het buiten Kalorama (Grieks voor schoon zicht)

Pieter Hoogeveen liet in 1726 een voor die tijd ouderwets huis bouwen met twee tuitgevels. Johannes Willem van Reenen, 'buitenplaatsverzamelaar', werd in 1833 eigenaar en noemde het buiten Kalorama (Grieks voor schoon zicht) in plaats van Vecht en Lommer. Rond 1920 werd het huis in opdracht van N.J.C.M. Kappeyne van de Coppello vergroot naar ontwerp van architect G. van Arkel. Naderhand werd aan de zuidkant een muziekzaal gerealiseerd in Amsterdamse Schoolstijl door architect J. Baanders. In 1997 volgde restauratie en kreeg het buiten zijn oorspronkelijke, 18de-eeuwse benaming Vecht en Lommer weer terug. Een nieuwe oost-west lopende tuinmuur en een dubbele garage werden gebouwd. In het interieur zijn nog originele stucreliƫfs met klassieke voorstellingen boven een aantal deuren.