Vegtlust

Vegtlust ligt, net buiten de bebouwde kom van Loenen, aan de oever van de Vecht. Een neoclassicistisch inrijhek geeft vanaf de weg toegang tot de buitenplaats. Het markante huis staat vlak aan de rivier. In de omgeving staan een theekoepel en een koetshuis die beide geen onderdeel meer uitmaken van het huidige complex.

Ook de overtuin aan de oostzijde van Oud Over, nu een volledig verwilderd park, hoort er niet meer bij. Op dit terrein staat de oorspronkelijke grafkelder uit ca 1880 van de toenmalige bewoners, de familie Van Reenen.

Vegtlust dateert vermoedelijk uit het begin van de 18de-eeuw en is gerealiseerd door bouwheer J. Arentsen. Het huis werd midden 19de-eeuw vergroot door Johannes Willem van Reenen, die vier naast elkaar gelegen buitens (Bijdorp, Vegtlust, Schoonoord, Vecht en Dijk) kocht. Schoonoord en Vecht en Dijk liet hij afbreken, op het vrijgekomen terrein werd een park aangelegd. Mogelijk hoorde de theekoepel eerder bij Schoonoord. Na de dood van de laatste Van Reenen kwam Vegtlust in handen van Jacob de Kivit en Thomas & Wijnand de Rijk. Zij kapten de bomen in het park en verkochten het hout via hun houthandel. In 1981 werd het huis verbouwd en kwamen er zes appartementen in.