Veldheim

Buitenplaats Veldheim is gebouwd in opdracht van een oud-burgemeester van Zeist, met de klinkende naam Johan Jacob Clotterbrooke Patijn van Kloetinge. Deze ongetwijfeld deftige man liet het ontwerp maken door architect Jan Stuivinga. De bouw werd in 1908-'09 gerealiseerd. 

Het hoofdhuis doet qua elegantie niet onder voor de lange naam van haar opdrachtgever. Vanaf de Utrechtseweg, kijkend over een lang gazon, dat eindigt in een terras, ziet men het huis liggen. De grote toren in het midden en de vele ramen geven het een majestueus uiterlijk. Opvallend zijn ook de witte accenten, die mooi afsteken tegen de bakstenen. Dit is kenmerkend voor de stijl waarin het is gebouwd, namelijk de neorenaissancestijl.

In het interieur van Veldheim zijn nog enkele originele onderdelen te vinden waaronder de marmeren vloeren en lambriseringen op de begane grond en het trappenhuis. In het trappenhuis is het glas-in-lood werk van het atelier Van der Ham uit Utrecht.

In de jaren '30 van de 20ste-eeuw werd een groot deel van het terrein van Veldheim verkaveld, omdat de P.C. Hooftlaan werd aangelegd. De tuinmanswoning, die ook bij de buitenplaats hoorde, is hierbij door tussenliggende verbouwing van het terrein afgesneden. Deze is nu te vinden aan het Jan Luykenlaantje, op nummer 1. Ook zijn er paviljoens verschenen die tegen het landhuis aangebouwd zijn. 

Veldheim is in eigendom van projectontwikkelaar Mooi Zeist, net zoals Stenia en er wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied.

Lees ook

Stenia