Vollenhoven

Vollenhoven ligt aan de oostkant van de gemeente De Bilt, door de A28 gescheiden van de bebouwde kom van Zeist-west. Een halfrond lopende oprijlaan geeft vanaf de Utrechtseweg toegang tot Vollenhoven. Het brede witgepleisterde huis kijkt uit over de oprijlaan en een gazon met vijver naar overtuin Den Eyck aan de andere kant van de weg. Door wegverbreding is de relatie met de overtuin nu minder goed herkenbaar.

Tegen de linkerzijgevel van het classicistische landhuis staat een bijzondere 19de-eeuwse serre. Een muur met pergola rechts van het huis is in 1922 gebouwd, naar ontwerp van de firma Copijn. In de tuin staan een houten chaletachtig theehuisje en een grote bakstenen ijskelder. Verder behoren nog een koetshuis, een dwarshuisboerderij aan de oprijlaan, een oranjerie en een fraaie 19de-eeuwse kas tot het landgoed.

Rond 1777 liet Willem René baron van Tuyll van Serooskerken naar ontwerp van de Franse architect M. de Malhortie een groot classicistisch buitenhuis bouwen. Waarschijnlijk is tegelijkertijd een tuin in formele stijl aangelegd. In 1806 is het landgoed uitgebreid in opdracht van Pieter de Smeth met de aan de overzijde van de Utrechtseweg gelegen boerderij Den Eyck. Vollenhoven zelf wordt dan grondig verbouwd en krijgt het huidige aanzien. Waarschijnlijk is tussen 1800-'09 ook het landschapspark aangelegd naar ontwerp van Hendrik van Lunteren, met twee zichtlijnen: Eén aan de achterzijde richting de Utrechtse Domtoren en één aan de voorzijde, gebaseerd op de oudere oprijlaan (Amersfoortseweg ook wel de 'Wegh der Weegen').

Tussen 1922 en 2022 is Vollenhoven door een familie bewoond. In 2022 is het verkocht aan twee particuliere families. Het huis wordt verbouwd voor bewoning door ouderen. Meer hierover kun je zien in een filmpje uit 2022 van Regio TV De Bilt.

Deze locatie boeken?

Interesse om deze locatie zakelijk of privé te huren voor vergadering, familiedag of trouwerij? Kijk op de website.