Vrede en Rust

Vrede en Rust staat aan de Straatweg met de voorgevel naar de straatzijde gekeerd, de achterzijde staat dicht op de Vecht. Het huis is gebouwd in een eclectische stijl. Aan de Vechtzijde geeft een smeedijzeren hekwerk toegang vanaf de aanlegsteiger. 

Het bakstenen hoofdgebouw heeft een symmetrische voorgevel met een gepleisterde middenrisaliet, bekroond door een driehoekig fronton. Aan beide zijgevels is een serre gebouwd.

Van de oorspronkelijke omvang van het landgoed – 9 ha. - is nog maar 0,4 ha. over. De huidige, kleine tuin laat nauwelijks nog iets zien van de oorspronkelijke formele, later landschappelijke aanleg. Ten noorden van Vrede en Rust staat het koetshuis dat in dezelfde eclectische stijl is gebouwd eind 19de-eeuw. Het is in 1956 grondig verbouwd, waardoor het weinig oorspronkelijks meer heeft. De gepleisterde tuinmanswoning uit de eerste helft van de 19de-eeuw, die bij het huis hoorde, staat aan Straatweg 28. Van de geschiedenis van Vrede en Rust is weinig bekend. Het huis wisselde verschillende keren van eigenaar. Aan het eind van de 19de-eeuw kreeg Vrede en Rust bij een ingrijpende verbouwing zijn huidige aanzien.