Wickenburgh

De buitenplaats Wickenburgh ligt ten westen van het Goyse Dorp, in het landelijk gebied van Houten. Wickenburgh is ca 15 ha. groot en omvat een landschappelijk aangelegd parkbos met twee oprijlanen, weilanden en een moestuin.

Een korte gebogen oprijlaan voert vanaf de Wickenburghseweg naar het eenvoudige, witgepleisterde hoofdgebouw. Voor het huis ligt een grote slingervijver; aan de rand staat een ronde duiventoren, in oorsprong 16de-eeuws. Achter het hoofdgebouw staat het voormalige 17de-eeuwse koetshuis met koetsierswoning, die verschillende keren is verbouwd. Direct erachter staat een 19de-eeuws washuisje. Aan het begin van de oprit staat een inrijhek uit ca. 1720. Naast de voormalige tuinmanswoning ligt een gedeeltelijk ommuurde moestuin, waarin een opvallende 19de-eeuwse kas staat die dienst deed als oranjerie.

Aanvankelijk was Wickenburgh een min of meer verdedigbaar huis, maar al in de 14de-eeuw was dit veranderd in een omgrachte boerderij. De ontwikkeling tot buitenplaats dateert uit de 17de-eeuw. Vermoedelijk in het laatste kwart daarvan werd het koetshuis gebouwd. Eind 18de-eeuw was de 'herenkamer' van de boerderij getransformeerd tot herenhuis met classicistische trekken. In 1785 werd nog een tuinmanswoning aan de buitenplaats toegevoegd. Tenslotte werd het resterende boerderijdeel in de 19de-eeuw opgetrokken tot de hoogte van het herenhuis.

De 18de-eeuwse formele aanleg werd in de 19de-eeuw herschapen in een Engelse landschapstuin. Deze aanleg is nog grotendeels aanwezig.

  • Type Kastelen en Buitenplaatsen
  • Regio provincie Utrecht
  • Plaats Wickenburghseweg 19, 3997 MT 't Goy, Nederland