Wulperhorst

In 1858 werd de opdracht tot de bouw van Wulperhorst gegeven door J.L.R.A. Huydecoper, tevens eigenaar van Blikkenburg en van Slot Zeist. Architect Samuel Adrianus van Lunteren ontwierp het grote, witte landhuis.

De Wulperhorst in Zeist werd tot 2018 bewoond door Wibi Soerjadi, de concertpianist. Hij is echter niet de enige bekende bewoner geweest van de buitenplaats Wulperhorst. De stichter, die in 1858 de opdracht gaf tot de bouw van het neoclassicistische huis, was namelijk een lid van de befaamde patriciërsfamilie Huydecoper. Deze jonkheer, met de naam J.L.R.A. Huydecoper, was ook eigenaar van het nabijgelegen Blikkenburg en van Slot Zeist. 

Het grote, witte landhuis ligt evenwijdig aan de Koelaan. Deze laan dient als zichtas op de achterkant van Slot Zeist. Het terrein van de buitenplaats Wulperhorst liep oorspronkelijk helemaal tot aan de Kromme Rijn, maar wordt tegenwoordig begrensd door de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem. Rond het huis ligt een slingervijver, waaromheen de landschappelijke aanleg voornamelijk te vinden is. De vijver sluit aan op een vroeger Grand Canal, dat in de formele aanleg van de 18de-eeuw vanaf de Kromme Rijn toegang bood tot het landgoed. Van deze formele aanleg resteren ook nog een aantal rechte beukenlanen.

In 2018 verkocht Soerjadi het pand aan een vastgoedonderneming en er is nu een zorginstelling gevestigd.