Zonheuvel

Op het vrijwel gehele beboste landgoed werd in 1836 buitenplaats Zonheuvel aangelegd, nu een klein landhuis met rieten dak en grote ramen.

Iets meer dan een halve eeuw later worden schrijver J.M.W van der Poorten (beter bekend als Maarten Maartens) en zijn vrouw Anna van Vollenhove eigenaar. 
Hij liet in 1902 naar eigen ontwerp een nieuw landhuis bouwen, geïnspireerd op Huis Zuylestein. Het al bestaande buitenhuis uit 1836 bleef hierbij gespaard en kreeg de naam 'Klein Zonheuvel'. Een jaar later ontwierp hij het poortgebouw, gebouwd voor de butler en zijn gezin en om koetsen (later auto's) te stallen.

Hoe het was om met het personeel samen onder een dak te wonen kun je lezen in een artikel van de sKBL.

Zijn dochter veranderde de naam Zonheuvel in Maarten Maartenshuis na de dood van haar vader. De functie werd nationaal en internationaal centrum voor jeugdwerk. Nu is het een hotel en conferentiecentrum.

Bezoeken, overnachten of trouwen?

Nu is Zonheuvel hotel en conferentiecentrum. Naast de mogelijkheid om te vergaderen, te trainen en te confereren in bijvoorbeeld het Koetshuis, chalet, paviljoen of Maarten Maartenshuis, kun je ook trouwen of feesten op deze locatie. Kijk voor meer informatie op de website.

Lees het verhaal over Maarten Maartens op Utrecht Altijd

Utrechtse kastelen en buitenplaatsen Vreemdeling in zijn eigen tijd 4 min

Lees ook

Zuylestein