Zuijlenburg

Het oorspronkelijke kasteel Zuilenburg was bijna twee keer zo groot als het huidige gebouw. Zuilenburg gaat terug op een van oorsprong middeleeuwse woontoren. Het overgrote deel van het huis is afgebroken: van de twee bouwdelen is het onderste deel gehandhaafd.

Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel verschillende eigenaren gehad. De eerste bewoners en stichters zijn de familie van Zuylen, in 1270. Andere families waarvoor Zuilenburg een belangrijke rol in de geschiedenis speelt zijn de families uten Eng en Loeb van Zuilenburg.

Zo is de familie uten Eng meer dan twee eeuwen (1402 tot 1616), zeven generaties lang, eigenaar van Zuilenburg. De bankier Paul Loeb koopt het in 1916 en gaat zich vervolgens Loeb van Zuilenburg noemen. Hij verbouwt het kasteel en legt een nieuwe tuin aan. Na zijn dood in 1964 gaat het huis over in handen van zijn dochter Emy Backer-Loeb (1923-2017) die het huis terug restaureerde tot de uiterlijke stijl van de 17de- en 18de-eeuw. Zij bewoonde het huis vanaf 1974 tot aan haar overlijden in 2017. Het wordt nu nog steeds particulier bewoond.