Zwaanwijk

Zwaanwijk is een in neo-renaissancestijl gebouwd landhuis met de voorzijde naar de rivier gekeerd. Zwaanwijk ligt ten noordoosten van Nigtevecht, op een terrein van zo'n 7 ha. Het gaat terug op een uit 1700 daterende buitenplaats. In de 18de-eeuw werd er een park aangelegd en een nieuw buitenhuis gebouwd, alsmede een koetshuis en een oranjerie. Johanna Theunissen, weduwe van de Amsterdamse geldhandelaar M.N. de Pré, liet rond 1900 het huidige Zwaanwijk bouwen. Als architect had ze H.H. Hagendoorn in de arm genomen.

Rond het huis ligt een landschappelijk aangelegd park, met een grote serpentinevijver in de vorm van een zwaan. In het park staat een rijkdom aan bomen, zoals esdoorns,populieren, kastanjes, eiken, beuken, platanen en kastanjes. Ook kan men er genieten van een vijver in de vorm van een hoed, van boomgroepen, gazons en een boomgaard. In de meest zuidelijke hoek staat een theekoepel in Zwitserse chaletstijl. Het koetshuis en de tuinmanswoning staan achter het hoofdhuis. Een 18de-eeuws toegangshek sluit de oprijlaan af aan de Klompweg.

Eind 20ste-eeuw realiseerde een projectontwikkelaar 12 appartementen in het landhuis. In het interieur zijn indeling en detaillering gehandhaafd. De tuin werd door de tuinarchitecten Mien Ruys, H. Veldhoen en A.J. van der Horst gerenoveerd. Hierdoor is veel van de aankleding, die mevrouw De Pré-Theunissen rond 1900 had laten aanleggen, verdwenen. Wel zijn de theekoepel en het bruggetje bewaard gebleven.